ice\FIRE
Unsupportive
HTTP://FARANYMBOBOIBOY.BLOGSPOT.COM
posted by Fara_nym | Hyoukurona Thursday, 16 October 2014 @10:41 pm 2 comments
Pondok Pak Ya (Tragedi pada 22 September 1989)
Assalamualaikum..
Konbawa.


Heyya guy, I know It's kinda weird...( because I'm HIATUS ne? )
I'm currently happily blogwaking while sing SPYAIR songs..then ..
the TV beside this computer make a noise and such a ...k tak tau nak ckp apa...I decided to turn it off then there's a documentary about Pondok Pak Ya at Astro Oasis / MAYA HD .I ask my mom is it a true story, then she said yes. I don't ever know about it.I watch from the start till the end. I just can't stop crying. So sad..Touching..so much feeling in my head haha so...let's make a review of the 'Documentary'.
ok Fara tau yng english Fara memang hancur gila then let start with malay lang. ok? Maybe dorang nak tanyang kan hari ni (20 september ) sebab 2 hari lagi adalah hari peringatan tragedi tu.
________________________________________

Story line 
Ada sekolah thafiz ni, kira sekolah pondok la.. Ini memang kisah benar (ikut ibu la yang bagi tahu) pasal pelajar-pelajar kat sekolah tu tak boleh balik sebab exam dorang dah nak dekat, so pada malam tu dorang nak study . Of course la time tengah malam sekolah yang berasrama dah light off kan. So berapa orang sahabat termasuklah  pasangan adik-beradik sekali nak study, ada yang tidus sekali kat bawah tempat dorang belajar tu..Dorang nyalakan lilin sebab dah light off . Belajarlah dorang dalam suasana sempit tu. oh ya asrama dorang memang kecik tau ! Tempat letak buku, pakaian , masak, semuanya di letak lebih kurang tempat yang sama sebab asrama kecik je. Nak belajar pon tak ada meja. Memang mereka dulunya daif la kehidupan di situ.

Semasa belajar tu, ada satu lilin yang jatuh atas tilam, of course la terbakar. dorang cepat-cepat angkat tilam tu then ambil air jirus atas api tu. Dorang ingat dah selamat lah tapi ada bara, api tu naik marak balik then bakar kain( maybe telekung or maybe tudung or maybe bajusekolah sebab tak pasti la) . Salah sorang dari sahabat yang belajar tu tanya "ada bau apa-apa tak? " Semua sahabat yang tengah belajar tu terkejut bila nampak ada api yang marak kat tempat dorang letak tilam tadi tu. Ada yang jerit ambil air untuk padam api dan yang lain kejut kan pelaja-pelajar yang tengah nyenyak tidur.. memang tim tu kelam kabut, ada yang dah 'innalillah' (ceyhh) sebab tersedut aap time tidur nyenyak, ada yang terperangkap tak dapat keluar , ada yang terbakar tapi tak mati, just hangus lah badan dorang. Ada pasangan adik beradik ni terperangkap, peluk al-Quran sambil peluk each other.

Memang cuak sangat babak tu.Ustaz (pengetua sekolah) tak boleh buat apa melainkan azan sehingga lah api mula reda . Bomba pon datang selepas tu sebab ustazah ada call time kejadian. Keesokan harinya, Bomba dengan bantuan penduduk kampung di situ bantu bersihkan tempat tu. Bomba jumpa mayat yang sudah rentung termasuk 2 beradik yang peluk  dengan al-Quran tu. Seramai 27 Syuhada sekolah tu. Sampai sekarang ,hampir setiap tahun ada majlis memperingati 27 orang syuhada sekolah tu yang rentung dalam kebakaran. Oh ya, I haven't mention the school right?  Sekolah Menengah Agama Taufikiah Khairiah Al Halimiah (Pondok Pak Ya) Padang Lumat, Kedah. Itu lah nama nya.


Extra 
.

 ok ni salah satu gambar dari dokumentari tu.



Yang ini antara gambar pelajar sekolah yang jadi mangsa kebakaran / tragedi pondok pak ya oleh tv 1.






ramai penduduk kampung yang datang berkumpul dan turut membantu dalam  membersihkan kawasan kebakaran. ( gambar betul )



__________
ni keadaan sekolah tu sekarang...

Behind the scene

NurFarah Nazirah ..Pernah berlakon (of course la kan~)

Uztazah yang call bomba tu..dilakonkan oleh Hiera Hassa.





ni scene pada malam kejadian. Semuanya pakat dok cerita pasal teringin mati syahid, peluk dan bermaaf-maafan mana lah tau kalau terpisah tak jumpa lagi. Kata dorang lah.
Kakak, adik dah tidur...
Thanks to BintulQaryah for those images. 

Others
Video pengalaman bekas pelajar Pondok Pak Ya

AL fatihah kepada semua para syuhada. Semoga mereka dicucuri rahmatNYA.
Mereka syahid di jalan Allah kerana terkorban ketika menuntut ilmu.

Sejarah Pondok Pak Ya disiarkan di RTM
_________________________________________

Sudah tamat menonton dokumentari yang sangat memilukan, tambahan ketika mendengar kisah kisah yang diceritakan kembali petanda sebelum para syuhada itu pergi buat selamanya.Mereka kehilangan sahabat karib, ibu bapa kehilangan anak disayangi, abang kakak kehilangan adik mereka yg dikasihi. Tak sedar air mata ini mengalir. Mungkin ada yang berasa cemburu kerana para 27 orang syuhada itu sudah dijanjikan yang terbaik di sisi Allah. Apa-apa pun  Fara memang tersentuh tengok dokumentari ni. Serious tau! Menangis tak sudah. Fara dah kata Fara tak pernah tau pon pasal tragedi ni selama 15 dengan izin Allah Fara wujud di muka bumi ni. Baru Hari je tau.

Well, we can't do anything otherwise pray for them. Al-Fatihah.

Labels: ,


FARANYM | HYOUKURONA 2017