Kuroi KENSHIN
KUROI KENSHIN
HTTP://FARANYMBOBOIBOY.BLOGSPOT.COM
posted by Fara_nym | Hyoukurona Sunday, 13 January 2013 @6:26 pm 1 comments
Tutorial:scrollbar berwarna
Assalmaualaikum! *peace upon to you!*

header lama fara (kalau korang perasan lah!)


ok ramai orang yang nak blog die cantikkan?nk scrollingbar pon nak cantik jugak cam lah Fara! >.< scrollbar ni banyak trend tau?tapi Fara tau 4 je..yang pertama cam biasa warna biru-putih(yang tanpa edit) , yang ke 2 pula yang cam Fara pakai sekarang ni! Yang ke3 pula ramai sangat org pakai cam bentuk bujur sikit tu!,yang ke 4 pula yang baru nak popular yang ada garisan kat tengah!..ok Fara akan bagii yang ketiga-tiga trend tu ye!

1.gi Dashboard-->template-->edit html

2.Tekan ctrl + f serentak atau f3 untuk cari kod ni
/* Header
3.pastu korang pilih trend mana yang korang nak , copy & paste kan kod scrollbar korang kat atas kod ni /* Header

Trend pertama (Fara guna yang ni!)


::-webkit-scrollbar-button:start:decrement, ::-webkit-scrollbar-button:end:increment  {
height:5px;
width:10px;
display:block;
background-color:#C269FE;
border:1px solid #C269FE;
}
::-webkit-scrollbar-track-piece  {
background-color:#ffffff;
}
::-webkit-scrollbar-thumb:vertical, ::-webkit-scrollbar-thumb:horizontal {
background-color:#EDDFFB;
border:1px solid #C269FE;
}



Trend ke-2

::-webkit-scrollbar {
height:12px;
width: 12px;
background: #FF97CB;
}
::-webkit-scrollbar-thumb {
background-color: #C0F7FE;
-moz-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;
border: 1px solid #000000;
}







 Trend ke-3 (macam kawan Fara,ikin!)

::-webkit-scrollbar {
width: 7px;
height: 7px;
}
::-webkit-scrollbar-track-piece  {
background-color: #8ABEEE;
border: 3px solid  #fff ;
}
::-webkit-scrollbar-thumb:vertical, ::-webkit-scrollbar-thumb:horizontal {
background-color: #ffa4bc;
border: 1px solid #fff;
}






Nota Kaki:-

yang kod-kod warna tu korang leh tengok sini--> KLIK! 
Yang mana nak tukar warna kepada corak/bergambar , boleh tukar 
kod hijau kepada kod kat bawah ni!
background-image:url(URL IMG);


ok itu sahaja!kalau tak jadi comment please ^_^v
ok Assalamaualikum!
g0od lUck!


Labels:


FARANYM | HYOUKURONA 2017