Kuroi KENSHIN
KUROI KENSHIN
HTTP://FARANYMBOBOIBOY.BLOGSPOT.COM
posted by Fara_nym | Hyoukurona Monday, 11 February 2013 @1:01 am 4 comments
Tips : Menghias blog~
Assalamaualaikum~*peace upon to you!*

The three Diablobs
Hai korang! Hari ni Fara nak bagi tips sikit kat blogger-blogger :) Tips kali ni Fara nak cakap pasal Cara korang menghias blog ok? Ni siapa yang nak cantik lah~ ( tapi sorry kalau korang terasa ok?)


  • Header
Ok ,cakap pasal header ni,Fara rasa korang tak perlulah buat besar-besar sampai bila seseorang ber-blog walking kat blog korang tu ,dia nampak header saja,bila scroll ke bawah baru nampak contents blognya..tp kalau  orang suka gaya cam tu Fara tak boleh halang! Tp lebih baik buat serdahana sahaja~
  • Sidebar
Sidebar pulak ni yang Fara pun suka buat jugak ! nk tau apa?selalu nya sidebar blog org lain selalu sangat penuh dengan widget yang tak berfaedah!Fara pon dulu suka buat macam tu! tapi Fara rasa widget yang tak berfaedah baik letak kat dalam satu ...cam yang fara buat tu! yang my fav cartoon,my friends & wishlist Fara tu! x lah nampak penuh! orang yang memang tak suka blog bersepah  mesti kata crowded ( Fara pon pernah   kena ) Lagi pon...widget yang tak berfaedah memberat kan blog korang! Nak tau apa jadi bila blog korant dah berat? Blog korang lambat load lah! asyik loading je nanti bila orang buka BW kat blog korang! Kalau nak timbang blog, korang pergilah sini!! -->klik! pastikan bllog korang bawah 100 KB ok? kalau lebih tu maksud nya blog korang dah terlebih berat lah! kalau bawah 20 KB lagi bagus!

  • Background

Backgound pon boleh jadi faktor orang tak suka datang blog kita tau!ok bagi yang buat transparent post background atau blog contents,korang tak boleh lah letak bacground yang banyak gambar atau berwarna warni! korang kena letak yang soft -soft sikit warna & corak nya!yang blog content nya terus putih macam Fara pulak korang etak lah background apa- apa pon yang sesuai dengan warna /tema blog korang ok?

  • Lagu

Ramai yang suka letak lagu kat blog kan? fara pon suka jugak! tapi kadang-kadang bila Fara ber-blog walking tau,ada je lagu yang tak menyenang kan! >:(  Tak sedap nak baca ..tambah tambah yang tak ada button pause/play! Pangkah/tekan mute je cara nak bagi senyap! korang pon mesti ada pengalaman yang macam tu kan! Ok Fara nak bagi tau ni ..kalau yang bagi suka letak lagu dekat blog,korang kena letal lagu yang lembut-lembut sikit macam guitar music , piano music ke atau music box..(ada suara sikit-sikit pon ok!) kalau macam Fara , Fara letak lagu good bye boboiboy yang gitar music! walau pon boboiboy, tapi ianya tak ada lah bising sangat macam lagu rock!!! Baru lah orang tenang je nak baca blog kita! lagi satu korang pastikan yang lagu korang ada button pause/play ok? ini untuk orang yang tak berapa suka dengan lagu yang kita letak! >.<

  • Widget

Fara tau yang setiap blog ,mesti ada widget kan! walau pon satu! Fara pon ada byak widget tp x de lah ampai blog nampak crowded (yeke ? hehhe) korang yang suka sangat letak widget ni jangan lah letak banyak-banyak sangat! korang letak yang berfaedah je macam shoutbox,follow/dashboard button, dan byk lagi ..kalau nak letak jugak walaupon tak berguna Fara nasihat kan kotang letak semua widget yang tak berguna dalam satu benda,yang kalau korang sentuh dia keluar / bila tekan keluar! cam tu lah~ fara pon buat cam tu jugak! hihihih

  • Warna dan Tema

Warna oh warna~ warna yang menentukan blog kita ceriakan? ok Kalau Fara purple(ungu) warna ni Fara cadang kan korang hanya ada dua sahaja warna tema blog korang! kalau lebih 4 mungkin nampak bersepah!Contoh warna yang ok macam hitam dan merah ,oren dan ungu serta biru dan merah jambu! ini antara warna tema blog yang selalu orang buat!(kalau gabungan warna) Tema pula perlu lah sesuai dengan warna atau warna yang tema yang kita nk! contoh Faraambil purple sebab Fara suka Fang! Fang majoriti nya purple~ lebih kurang macam tu lah! tp lain lain pon tak apa..asal kan blog korang sesuai dengan warna dan tema!

  • Font dan Link (font : tulisan)

Font ni ada banyak jenis..ok bagi orang yang pro - pro berblog ni kan dah pandai download font then letak kat dlm file font dlm control panel~korang mesti pilih font yang cantik-cantik kan?ok sebenar nya bukan lah Fara tak bagi cuma cuba fikir orang tak mahir install font~ diorang mesti tak boleh tgk font blog korang yang cantik tu~font blog korang akan jadi font arial kat lappy or computer diorang~ ok yang lain-lain tu korang pon pilih lah font yang boleh dibaca orang! contoh Comic Sans MS yang Fara guna sekarang ni! hihi..link korang pulak buat lah warna yang bukan sama dengan warna tulisan cantoh fara tulisan biasa kelabu gelab tapi link warna purple....

Baik lah~ Fara rasa ini sahaja yang fara boleh bagi untuk menghias blog~ korangedit blog cantik-cantik tau!Jangan lupa tengok tutorial Fara ye! bye,assalamualaikum!
good luck~

Labels:


FARANYM | HYOUKURONA 2017