Kuroi KENSHIN
KUROI KENSHIN
HTTP://FARANYMBOBOIBOY.BLOGSPOT.COM
posted by Fara_nym | Hyoukurona Sunday, 14 April 2013 @5:10 am 5 comments
Header bersambung dengan Blog
Bismillahirahmanirahim~
Assalamualaikum!!*peace upon to you*

Ok Fara tau yang ramai nak sangat header bersambung dengan blog content kan? Yang mana tak tau tengoklah gambar di bawah ini!


1.Mula-mula,korang open photoshop.. then, file --> new ( buat saiz kelebaran blog korang dan pastikan ianya transparent..) Kalau korang nak header bentuk awan, pergi sini --> header bentuk awan

2. lepas tu korang tekan shape macam gambar di bawah..then buat bentuk tu..(cklik gambar untuk lebih jelas)


3.lepas tu hiaslah korang punya header~


lepas dah siap korang mestilah save kan?save kan kepada file png tau!
ok jom ke step seterusnya!

4.Untuk rapatkan header dan Blog content, Korang perlu buat begini~
pergi ke sign in --> D'board --> template --> Edit html --> tick kedua-dua anak anah hitam kecil..


5.tekan ctrl + f atau f3 dan cari kod ini..
/* Header
6.copy kod ini dan paste kan  di bawah kod

/* Header
----------------------------------------------- */


background-image:url();background-position:top center;
background-repeat:no-repeat;
width:1010px;
height:188px;
margin:0 auto 0px;}
*merah : saiz blog korang
* biru : jarak antara header dan blog

kemudian save lah!

ok sampai sini saja..kalau tak jadi inform di comment!
bye,Assalamualaikum~

FARANYM | HYOUKURONA 2017